Mythe: contactlens achter het oog

contactlens achter het oog

Kan een lens achter het oog verdwijnen?

Zo af en toe komt het verhaal naar boven dat een contactlens achter het oog is verdwenen. Wees gerust, dit kan helemaal niet en het verhaal kan dan ook naar het land der fabelen gestuurd worden.

Huidplooi houdt de lens tegen

Er is een hele simpele reden waarom het niet kan. Er is een bindvlies, de conjunctiva, dat het oogwit (de sclera) en de binnenzijde van de oogleden bekleedt. Op de overgang van het oogwit naar de oogleden vormt dit vlies een huidplooi. Deze houdt de contactlens tegen. Hierdoor kan een contactlens nooit achter het oog komen.

Lens kwijt in het oog

Het kan wel zijn dat een lens in de plooi terecht is gekomen. Om hier achter te komen is de hulp van een ander mooi meegenomen. Laat deze naar jouw oog kijken. Kijk zelf in de tegenovergestelde richting van waar jij denkt dat de lens zit. De 2e persoon zou de lens dan zo moeten kunnen zien zitten.
Mocht de lens onder het onder of boven ooglid zitten, dan kun het volgende doen.

Lens onder boven ooglid

Kijk naar beneden en trek het boven ooglid omhoog. De 2e persoon zou dan de lens moeten kunnen zien.

Lens onder onder ooglid

Kijk naar boven en trek het onder ooglid naar beneden. De 2e persoon zou dan de lens moeten kunnen zien.

Uithalen van de verschoven zachte lens

De verschoven zachte lens is vaak verfrommeld. Deze kun je dan vrij makkelijk tussen duim en wijsvinger uithalen. Let wel op dat je niet met je nagels de lens of je oog beschadigd.

Uithalen van de verschoven harde lens

Zie je de lens zitten, dan kun je de lens met je vinger richting de pupil bewegen. Ook is het mogelijk om met de vinger de lens tegen te houden en dan met je oog richting de lens te bewegen en dan los te laten. De lens komt dan ook weer goed te zitten. Eventueel is de harde contactlens ook met een lenszuigertje te verwijderen.

Fantoom gevoel

Soms kun je echt het gevoel hebben dat de contactlens nog ergens verscholen zit achter de oogleden, maar zie je hem niet. Er is een zeer grote kans dat de lens al niet meer in het oog zit, maar dat er een kleine beschadiging of irritatie aan het bindvlies is. Dit geeft het gevoel dat er nog wat in het oog zit. Ga dan niet verder friemelen aan je oog, hierdoor wordt de beschadiging en daarmee het gevoel alleen maar erger.

Bij twijfel kun je gewoon even naar je oogzorgspecialist. Vaak kunnen ze je wel even tussendoor helpen.

Dichtstbijzijnde oogzorgspecialist

Maak online een afspraak voor een oogmeting bij een Pearle vestiging bij jou in de buurt !

   2 Comments

   1. Goed dat jullie eens afrekenen met het broodje-aapverhaal over de contactlens achter het oog. Ik twijfel overigens nog over het nemen van contactlenzen. Mijn opticien raadde het me aan. Ik ben vooralsnog een grote fan van mijn bril.

   2. Beste Natalie,
    Goed om te lezen dat jij nu ook weet dat de lens niet achter het oog kan komen. Leuk dat je zo tevreden bent over je bril. Je hoeft deze natuurlijk niet weg te doen als je ook contactlenzen wilt gaan dragen. Er zijn genoeg mensen die de bril en contactlenzen met elkaar afwisselen. Denk bijvoorbeeld aan daglenzen voor af en toe gebruik.

   1 Trackback / Pingback

   1. Artikel is overgenomen door: Epic Place

   Geef een reactie

   Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.