De invloed van het weer op contactlenzen

De invloed van warm en koud weer op contactlenzen

Extreem weer kan niet alleen invloed hebben op je gezondheid, zoals bijvoorbeeld verbranding in de zomer of de griep in de winter. Warm en koud weer kunnen ook invloed hebben op het draagbaarheid van de contactlenzen, zoals op het comfort tot zelfs ontstekingen aan toe.

Wellicht vraag jij je af wat de invloed van de temperatuur is op de contactlenzen als deze een dag bij je achter de deur liggen als ze zijn bezorgd terwijl het extreem warm of koud is, wachtend totdat jij thuis komt van je werk, school of andere bezigheden.

Warm weer

Blokkeer het zonlicht in je ogen

Met mooi weer proberen we zo veel mogelijk buiten te zijn. Het is dan belangrijk dat de ogen beschermd worden tegen UV-licht. Er bestaan contactlenzen met een ingebouwd UV-filter. Deze beschermen voor een gedeelte de ogen. Echter het oogwit wordt niet beschermd door dit type contactlenzen. En juist die kunnen dan heel snel gaan ontsteken. Het is verstandig om een goede zonnebril te dragen die beschermd tegen het UV licht.

Blokkeer zweerdruppels in je ogen

Warm weer in combinatie met een hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat we sneller gaan zweten, zelfs als je niet aan het sporten bent.

Om ervoor te zorgen dat het zweet niet in je ogen komt en je ogen gaat irriteren, is het verstandig om een zweetband om je hoofd te doen of om regelmatig je voorhoofd en wenkbrauwen droog te maken met een schone handdoek. Je zal merken dat je contactlenzen en ogen dan beter aanvoelen.

Wees niet bang voor intense warmte

Het is een mythe dat contactlenzen smelten in de ogen als de buitentemperatuur in de zomer erg hoog is of wanneer je bij een BBQ staat. Er zijn genoeg contactlensdragers die uren in extreem warme omstandigheden verblijven en bij niemand zijn de contactlenzen gesmolten. Zorg er wel voor dat je een zonnebril draagt als je in de brandende zon staan om op die manier je ogen te beschermen tegen het felle licht en de schadelijke UV straling.

Zwem altijd zonder contactlenzen

Wanneer je van plan bent om lekker te gaan zwemmen, zorg er dan voor dat je contactlenzen niet in aanraking komen met het zwemwater. Het beste is om de lenzen uit te doen. Gaat dit niet, draag dan zeker een zwembril zodat je lenzen beschermd zijn tegen het zwemwater.

Contactlenzen die in contact komen met (zwem)water kunnen zorgen voor oogirritatie en oogontstekingen. Dit geldt ook wanneer je onder de douche gaat of lekker in bad wil: contactlenzen uit.

Koud weer

Lage luchtvochtigheid en contactlenzen

Tijdens de herfst en de winter kan de luchtvochtigheid dalen. Hierdoor verdampt er meer vocht vanaf je ogen en deze gaan dan ook droger aanvoelen. Draag je contactlenzen, dan kunnen de contactlenzen ook minder comfortabel aanvoelen. Het is dan verstandig om bij de oogzorgspecialist speciale oogdruppels aan te schaffen. De oogzorgspecialist weet welke druppel het beste bij jouw situatie past en welke geschikt zijn om te gebruiken in combinatie met jouw contactlenzen.

Staat er een koude of stevige wind buiten, draag dan een beschermende bril. Deze zorgt ervoor dat je ogen beter beschermd zijn tegen uitdrogen.

Drink voldoende

Drink voldoende water om het lichaam goed gehydrateerd te houden. Door voldoende te drinken, zorg je er ook voor dat er voldoende vocht in het lichaam aanwezig is waardoor traanvocht aangemaakt kan worden. Voldoende drinken zorgt er dus voor dat je minder last hebt van droge ogen.

Blijf in de winter uit de buurt van hitte bronnen

Juist in de winter wordt de verwarming thuis, op het werk en in de auto vol aangezet om er voor te zorgen dat we het niet koud hebben. Juist deze verwarming zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid afneemt en dit leidt tot het uitdrogingsverschijnselen van de ogen en contactlenzen. Dit kan leiden tot irritatie. Het is dan ook verstandig niet te dicht bij een verwarmingsbron te gaan zitten en gebruik te maken van een luchtbevochtiger.

Contactlenzen bevriezen niet in het oog

Net als dat contactlenzen niet kunnen smelten in het oog, bevriezen ze ook niet. Het oog is warm net als het traanvocht en deze zorgen ervoor dat de contactlenzen niet kunnen bevriezen. Wel is het verstandig om een beschermende bril te dragen, zodat de ijzige wind je ogen niet uitdrogen. Gebruik een goede zonnebril als bescherming tegen schadelijk UV licht.

Zet een bril op in plaats van het dragen van contactlenzen

Is het zo koud dat je ogen geïrriteerd raken, ga dan een bril dragen en maak een afspraak met je oogzorgprofessional. Deze heeft vaak een oplossing voor jouw specifieke probleem.

Dichtstbijzijnde oogzorgprofessional

Heb jij last van je ogen of je contactlenzen? Neem dan gerust contact op met de oogzorgprofessional bij jou in de buurt. Deze kan je advies geven die precies aansluit bij jouw probleem en behoeftes.

Maak online een afspraak voor een oogmeting bij een Pearle vestiging bij jou in de buurt !